• mecyje mecyje

#76 Zupa z kapusty z grzybami (po polsku: „Kapuśniak”)


1 seler

2 marchewki

30 g suszonych grzybów

750 g kiszonej kapusty

1 duża cebula

1 łyżka mąki

80 g masła

słodka śmietana

Utrzeć jednego selera z 2 marchwiami na tarce do buraków, dodać: trzy czwarte kilograma kwaśnej kapusty, 30 gramów pokrojonych suszonych grzybów (borowików) i gotować to w garnku z 2 litrami wody przez godzinę. W międzyczasie podsmażyć startą dużą cebulę z 1 łyżką mąki i 80 gramami masła, wlać do zagotowanej zupy i ponownie jeszcze raz zagotować. Podczas podawania do stołu na każdy talerz nałożyć łyżkę słodkiej śmietany. Można jeść z puree ziemniaczanym.

37 wyświetlenia0 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie