mecyje mecyje
#377 kiszona kapusta
Zaktualizowano: 18 cze 2020

Poszatkować świeżą, białą kapustę i podczas wkładania jej do beczki, przy pomocy sitka dodać każdorazowo do każdego sitka z kapustą, 200 gramów startej na tarce marchewki, pół kilograma pokrojonych antonówek, 5 gramów ziela angielskiego, łyżeczkę kopru, 3 łyżki żurawiny, 2 łyżki soli i łyżkę cukru. Każdą warstwę ugnieść za pomocą ciężkiego drewna, i powtarzać tę czynność aż beczka będzie pełna kapusty. Teraz czystym drewnianym kijem wybić dziury w całej kapuście aż do najniższej warstwy, beczkę przykryć merlą i zostawić tak na 5 dni. Następnie zamiast marli położyć płótno, a na nie - pokrywkę beczki (wcześniej dobrze umyć obydwie rzeczy) i na wierzchu ułożyć ciężkie kamienie - powinna być dobrze dociśnięta. Kapusta powinna tak stać przez 10 dni.

SKŁADNIKI
1 główka kapusty
200 g marchewki
0,5 kg jabłek (antonówek)
5 g ziela angielskiego
1 łyżeczka kopru
3 łyżki żurawiny suszonej
2 łyżki soli
1 łyżka cukru
SPOSÓB WYKONANIA
Poszatkować świeżą, białą kapustę i umieścić w naczyniu (beczce, garnku kamionkowym), przekładając każdą warstwę kapusty startą na tarce marchewką, pokrojonymi jabłkami, zielem angielskim, koprem, żurawiną, solą i cukrem. Każdą warstwę ugnieść i powtarzać tę czynność aż naczynie będzie pełne kapusty. Teraz czystym kijem wybić dziury w całej kapuście, aż do najniższej warstwy, naczynie przykryć merlą (gazą) i zostawić tak na 5 dni. Następnie zamiast gazy położyć płótno i na wierzchu ułożyć ciężkie kamienie - powinna być dobrze dociśnięta. Kapusta powinna tak stać przez 10 dni.
*Jeżeli do kiszenia używamy słoja, należy pamiętać, aby dobrze ugnieść każdą warstwę kapusty, a następnie zakręcić słoik.