• mecyje mecyje

#351 galaretka cytrynowa

Zaktualizowano: 23 cze 2020



2 cytryny

1,5g żelatyny (prawdopodobnie chodzi o pektynę)

120 g cukru

50g. cytrynowych landrynek

1/2 l. wody

Wycisnąć sok z dwóch cytryn (usunąć pestki), dodać półtora deka żelatyny (najlepiej w żółtym kolorze) a także startą skórkę z połowy cytryny- wszystko wrzucić do pół litra wrzącej wody, wymieszać ze 120 gramami cukru i 50 gramami landrynek (słodkie cukierki), pozostawić do ponownego zagotowania. Mieszać- żelatyna powinna się rozpuścić. Następnie przecedzić, wlać do formy i odstawić na 4-5 godzin do ostygnięcia, aż stężeje.

Podczas podawania do stołu można polać sosem waniliowym.

9 wyświetlenia0 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie