• mecyje mecyje

#33 zupa piwna

Aktualizacja: 23 cze 2020


Ugotować butelkę piwa. Teraz utrzeć razem: 6 żółtek, 2 łyżki cukru, łyżkę miodu z odrobiną soli – wymieszać to z piwem i mieszać aż do zagotowania. Spożywać z suchymi kajzerkami, upieczonymi z serem holenderskim. Można także jeść na zimno.

Ów przepis przysporzył nam nieco dywagacji. Jajko po zagotowaniu ścina się, tworząc w „zupie” swoisty korzuch. Nie wiemy jaka dokładnie była koncepcja Fani, podejrzewamy że mógł to być efekt zamierzony. Znana z rodzinnego domu receptura na piwo z koglem moglem, antidotum na przeziębienie i zimową szarugę, do złudzenia przypomina przedwojenny przepis. Jednak aby uzyskać aksamitną konsystencję, gotowanie należy przerwać przed dodaniem żółtek


SKŁADNIKI

  • 0,5 l piwa

  • 6 żółtek

  • 2 łyżki cukru

  • 1 łyżka miodu

  • szczypta soli

  • opcjonalnie: pieczywo pszenne, ser żółty

Żółtka utrzeć z cukrem i solą, na koniec dodając miód (do ucierania najlepiej posłuży makutra, można to też zrobić mikserem na niskich obrotach). Piwo zagotować, zdjąć z ognia, powoli dodawać utarte żółtka, cały czas mieszając.


WEGAŃSKA WERSJA ZUPY PIWNEJ

  • 0,5 l piwa

  • 3 miarki jaja vEGGs

  • 2 łyżki cukru

  • 1 łyżka syropu z agawy

Piwo zagotować. Utrzeć 3 miarki jaja vEEGs (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) z cukrem, stopniowo dodawać to do gotującego się piwa, ciągle mieszając, przyprawić łyżką syropu z agawy.

Nieststy ten przepis nie koresponduje z oryginałem. Powstaje rodzaj zawiesiny bardziej przypominającej kisiel niż kremową zupę. Smak jednak jest na tyle ciekawy, że postanowiłyśmy zamieścić recepturę. Aby go jeszcze bardziej uatrakcyjnić, proponujemy dodać sok z pomarańczy i podwójną porcję syropu z agawy.

34 wyświetlenia0 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie