• mecyje mecyje

#326 Ciasto na Chałkę

Zaktualizowano: 23 cze 2020




Wsypać do miski kilogram suchej (trzymanej w ciepłym miejscu) białej mąki. W połowie szklaki ciepłej wody rozpuścić 20 gramów drożdży. Zrobić dołek w mące, wlać drożdże i rozprowadzić rozczyn. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło. Następnie dodać: troszkę soli, 3 łyżki cukru, 3 jajka, 100 gramów oleju oraz trochę wody. Dobrze ugnieść ciasto i znów odstawić do wyrośnięcia. Później uformować chałki, pozostawić ponownie do wyrośnięcia, posmarować jajkiem i upiec.

Niestety ciasta nie da się wyrobić wg tego przepisu. Ilość mąki jest za duża w stosunku do ilości płynu. Gdy wlejesz rozpuszczone drożdże do mąki i zaczniesz wyrabiać ciasto, szybko zrobią się grudy, ciężkie do rozprowadzenia. Zachowałyśmy oryginalne gramatury i zarobiłyśmy ciasto inaczej, wyszło znakomicie 🙂

SKŁADNIKI

  • 300 ml ciepłej wody (nie gorącej) plus nieco wody do podlewania ciasta w czasie wyrabiania w razie potrzeby

  • 20 g świeżych drożdży

  • 3 łyżki cukru

  • 1 kg mąki pszennej

  • 3 jajka

  • 100 g oleju

  • szczypta soli

Drożdże rozpuścić w 150 ml ciepłej wody, dodać 1 łyżkę cukru, odstawić w ciepłe miejsce, aż zaczną pracować. W międzyczasie przesiać mąkę przez sitko, formując stożek. Wydrążyć w mące wgłębienie, wlać pracujące drożdże, dodać jaja, olej, 2 łyżki cukru  i szczyptę soli, zacząć wyrabiać ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt suche, dodawać stopniowo wodę. Ciasto powinno przyjąć plastyczną formę, nie przylegającą do rąk. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe, spokojne miejsce na ok. 1,5 godziny, do podwojenia objętości.

To czas aby nagrzać piekarnik do 185 stopni. Energicznie wbić pięść w wyrośnięte ciasto, zarabiać 1-2 minuty i podzielić ciasto. Z podanej ilości wyjdą co najmniej 3 chałki. Zapleść chałki wg wybranego splotu i odstawić do wyrośnięcia (ok 20 min.).


Jeżeli chcesz mieć malowane chałki z błyszczącą skórką będziesz potrzebować dodatkowo:

  • 1 jajko

  • 3 łyżki mleka

  • dowolną posypkę (mak, sezam, zatar, czarnuszkę)

Mleko roztrzep dokładnie z jajem i pędzlem rozprowadź na wyrośniętych chałkach, posyp np. makiem. Chałki włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 30-40 min. Chałka jest świetna przez kilka dni, lecz gdy wyschnie, Fania pośpieszy z pomysłem na wykorzystanie resztek 😉


PRZEPIS WEGAŃSKI

  • 400 ml ciepłej wody

  • 100 g cukru

  • 30 g świeżych drożdży

  • 1 kg mąki pszennej

  • 100 g oleju rzepakowego

W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i część cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na ok.15 min, aż drożdże zaczną pracować. W tym czasie przesiać mąkę przez sitko, dodać pozostały cukier, olej i wlać wcześniej przygotowany rozczyn drożdżowy. Energicznie wyrabiać ciasto do uzyskania gładkiej, plastycznej formy. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1,5h. Nagrzać piekarnik do 185 stopni. Jeśli ciasto już podwoiło swoją objętość po upływie określonego czasu wbić pięść do ciasta, zarobić go chwilę, po czym formować równej wielkości 4 kule, z każdej z nich powstanie 1 chałka. Zapleść chałki wybranym splotem i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut przed włożeniem do pieca.


Do uzyskania błyszczącej glazury można zrobić mieszaninę z napoju roślinnego, oleju i płynnego słodkiego syropu typu syrop z agawy lub klonowy i posmarować chałki. Można również posypać makiem lub sezamem. Piec ok 30-40 minut.

232 wyświetlenia0 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie