• mecyje mecyje

#308 szarlotka z chałki


250 g czerwstwej chałki

1 kg pokrojonych na cienkie plasterki jabłek

200 g cukru +cukier waniliowy.

ok 150g masła

1/2 l mleka

3 jajka

2 grube naleśniki*

bułka tarta

250 gram starej, długiej chałki pokroić na kromki. Wymieszać z kilogramem pokrojonych na cienkie plasterki jabłek ze szklanką cukru i proszkiem waniliowym. Nasmarować rondel masłem, posypać bułką tartą i wyłożyć na dnie naleśniki. Teraz wymieszać 3 jajka z pół litra zimnego mleka, namoczyć w tym kromki chałki i ułożyć w rondlu. Wyłożyć na to 50 gram masła ( w kawałkach) i masę jabłkową. Potem znów dodać: kromki chałki, zanurzone w mleku, z 30 gramami masła i posmarować szklanką powidła. Znowu przykryć chałką i dodać: 40 gram masła, odrobinę cukru i pozostałe ( wymieszane z jajkami) mleko. Przykryć naleśnikami i upiec.

Podawać do stołu z białym kremem.


WEGAŃSKA WERSJA

250 g. czerwstwej chałki

1 kg pokrojonych na cienkie plasterki jabłek

200 g cukru +cukier waniliowy

ok 150g margaryny Alsan

1/2 l napoju roślinnego

2 grube naleśniki

bułka tarta

postępować jak wyżej

18 wyświetlenia0 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie