mecyje mecyje
#308 szarlotka z chałki

250 g czerwstwej chałki
1 kg pokrojonych na cienkie plasterki jabłek
200 g cukru +cukier waniliowy.
ok 150g masła
1/2 l mleka
3 jajka
2 grube naleśniki*
bułka tarta
250 gram starej, długiej chałki pokroić na kromki. Wymieszać z kilogramem pokrojonych na cienkie plasterki jabłek ze szklanką cukru i proszkiem waniliowym. Nasmarować rondel masłem, posypać bułką tartą i wyłożyć na dnie naleśniki. Teraz wymieszać 3 jajka z pół litra zimnego mleka, namoczyć w tym kromki chałki i ułożyć w rondlu. Wyłożyć na to 50 gram masła ( w kawałkach) i masę jabłkową. Potem znów dodać: kromki chałki, zanurzone w mleku, z 30 gramami masła i posmarować szklanką powidła. Znowu przykryć chałką i dodać: 40 gram masła, odrobinę cukru i pozostałe ( wymieszane z jajkami) mleko. Przykryć naleśnikami i upiec.
Podawać do stołu z białym kremem.
WEGAŃSKA WERSJA
250 g. czerwstwej chałki
1 kg pokrojonych na cienkie plasterki jabłek
200 g cukru +cukier waniliowy
ok 150g margaryny Alsan
1/2 l napoju roślinnego
2 grube naleśniki
bułka tarta
postępować jak wyżej