• mecyje mecyje

#306 szarlotka



Przepis oryginalny:

Wyrobić ciasto z 300 gram białej mąki z 120 gram masła i 3 żółtek. Nasmarować rondel masłem, posypać bułką tartą i umieścić w nim połowę ciasta.

Teraz pokroić na plasterki/ kawałeczki 80 deka jabłek, wymieszać z 120 gramami cukru, wyłożyć to na ciasto w rondlu i przykryć drugą połówką ciasta.

Trzymać w piekarniku aż się upiecze.


SKŁADNIKI:


300 g mąki pszennej

150 g masła

3 żółtka

800 g jabłek

120 g cukru


SPOSÓB WYKONANIA:


Wyrobić gładkie ciasto z mąki, masła i żółtek i odstawić je do lodówki do schłodzenia. W tym czasie pokroić jabłka w plasterki lub kostkę i wymieszać z cukrem.

Połową chłodzonego ciasta wyłożyć na formę nasmarowaną masłem, ułożyć na nie jabłka z cukrem i przykryć drugą częścią ciasta nakłuwając je widelcem lub wycinając paski z rozwałkowanego ciasta i ułożyć kratkę. Piec w 185 stopniach przez 40 min (do zarumienienia).


229 wyświetlenia0 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie