mecyje mecyje
# 292 ciasto z truskawkami

Utrzeć 3 żółtka, 1 jajko, 4 łyżki cukru i 150 gramów masła, domieszać mąkę - tyle ile
wchłonie i dodać 4 łyżki śmietany z proszkiem do pieczenia. Zagnieść z tego 2 części ciasta. Teraz tortownicę posmarować masłem, wyłożyć jedną część ciasta, na nią - kilogram wymieszanych z cukrem truskawek, wyłożyć drugą część ciasta, posmarować jajkiem i trzymać w piekarniku, aż się upiecze.


Ciasto jest tak pyszne, że nie możemy zostawić go bez wegańskiej wersji :)
SKŁADNIKI
200 g margaryny wegańskiej
100 g cukru
250 g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka octu
1 kg truskawek
cukier
WYKONANIE
Do miski przesiać mąkę, dodać sól i cukier. Połączyć mąkę z margaryną i octem i energicznie zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na blasze. Na środek dodać pokrojone truskawki wymieszane z cukrem i zawinąć boki do środa, tak by zapobiec rozlaniu się truskawek podczas pieczenia. Posypać cukrem. Piec w 185 stopniach, ok. 25 minut (aż się zarumieni ciasto na brzegach).