• mecyje mecyje

#282 Sernik

Aktualizacja: 18 cze 2020



Wsypać do miski kilogram białej mąki (suchej i ciepłej). Pól szklanki ciepłego mleka wymieszać z 40 gramami drożdży, wlać to razem w zagłębienie, zrobione w mące i ubić łyżką zaczyn. Przykryć serwetką i odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło. W międzyczasie przemielić przez maszynkę 800 gramów sera (twaróg), dodać: szklankę cukru, 2 opakowania proszku waniliowego, 150 gramów kandyzowanej skórki z pomarańczy, 200 gramów dużych rodzynek, 200 gramów masła, 5 jajek, pół szklanki śmietany i wszystko dobrze wymieszać.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na niezbyt gruby płat i wyłożyć go na blachę (nasmarowaną masłem). Rozsmarować masę serową i na niej poukładać długie, cienkie kawałki ciasta, robiąc kratkę. Odstawić w ciepłe miejsce, aby ponownie wyrosło. Potem posmarować jajkiem, wstawić do piekarnika i piec aż zbrązowieje.


Mimo niebiańsko pysznej masy serowej, ten sernik niestety ma feler. Nawet po dostosowaniu proporcji w przepisie na ciasto drożdżowe, nie jest smaczny. Spód jest dość mokry a góra zanadto spieczona i twarda. Jednak smak jest kwestią indywidualną, a o gustach się nie dyskutuje, spróbujcie sami 🙂


Ciasto

  • 700 g mąki pszennej

  • 250 ml ciepłego (ale nie gorącego) mleka

  • 30 g drożdży

  • 1 łyżka cukru

Masa serowa

  • 800 g świeżego tłustego twarogu

  • 150 g cukru

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • 150g kandyzowanej skórki z pomarańczy

  • 200 g rodzynek

  • 200 g masła

  • 5 jajek +1 do smarowania

  • 100 g śmietany 18%

Drożdże wraz z cukrem rozpuścić w mleku i odstawić na ok 5-10 minut. Mąkę przesiać przez sitko, połączyć z płynem i dokładnie wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia.

cukier i cukier waniliowy przesypać do makutry lub blendera. dodać masło, ucierać, dodać jajka, ucierać, dodać ser i śmietanę i ucierać do lekko grudkowatej lecz puszystej konsystencji, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.

2/3 wyrośniętego ciasta rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Prostokątną lub okrągłą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć ciasto tak aby wystawało poza foremkę. Następnie przełożyć masę serową. Pozostałą część ciasta rozwałkować i pociąć w paski. Na powierzchni masy ułożyć kratkę. Ranty skleić ze sobą, zawijając nadmiar ciasta do środka.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st około 45 minut


WERSJA WEGAŃSKA

Masa z tofu

  • 400 g tofu naturalnego

  • 1,5 szkl. suchej kaszy jaglanej

  • 3,5 szkl. napoju sojowego

  • 2 opakowania cukru waniliowego

  • cukier (według uznania)

  • 0,5 puszki mleka kokosowego

  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

  • 150 g rodzynek

Gotować kaszę jaglaną na napoju roślinnym z cukrem, aż do całkowitego wchłonięcia płynu, odstawić do ostygnięcia. Dodać tofu, mleko kokosowe i zblendować do lekko ziarnistej konsystencji, przypominającej zmielony twaróg. Dodać rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy, posiekaną w drobną kostkę, następnie całość dokładnie wymieszać.

Ciasto

  • 0,5 g mąki

  • 280 ml napoju sojowego

  • łyżka cukru

  • 20 g drożdży

Napój sojowy podgrzać do temperatury ciała, Drożdże wymieszać z ciepłym napojem i 1 łyżką cukru, odstawić w ciepłe miejsce na 5-10 minut. Przesiać mąkę do dużej miski, dodać zaczyn, wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Następnie wyrobić jeszcze raz, podzielić na dwie części i rozwałkować. Jedną częścią wyłożyć tortownicę, przełożyć masę z tofu i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Można ułożyć kratkę lub naciąć ciasto na środku

98 wyświetlenia0 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie