• mecyje mecyje

#278 pączki

Zaktualizowano: 23 cze 2020



Przesiać do miski pół kilograma białej mąki (mąka powinna być sucha i ciepła). Teraz w połowie szklanki mleka rozpuścić 20 gramów drożdży, zrobić zagłębienie w mące, wlać do niego drożdże i ubić łyżką zaczyn. Przykryć serwetką i odstawić w ciepłe miejsce, aż dobrze wyrośnie. Następnie dodać: 5 żółtek, 2 jajka, 100 gramów masła i wyrobić z tego lekkie ciasto (można także dodać odrobinę ciepłego mleka). Ponownie przykryć, odstawić w ciepłe miejsce i zostawić aż dobrze wyrośnie. Teraz rozwałkować ciasto i wypełnić je konfiturą lub marmoladą. Uformować pączki i jeszcze raz zostawić je, żeby wyrosły. Później roztopić masło w garnku i gotować pączki aż zbrązowieją.

Podawać posypane cukrem pudrem.

W przypadku tego ciasta wystąpił podobny problem jak z chałką. Płynu jest za mało aby wyrobić z całej ilości mąki zaczyn. Zabrakło również cukru, który jest pożywką dla drożdży. Są 2 sposoby aby rozwiązać problem: 1 – rozrabiamy najpierw drożdże z mlekiem, łyżką cukru i dwiema łyżkami mąki. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce, następnie łączymy z pozostałymi składnikami, lub 2 – jak poniżej. Do smażenia lepiej użyć masła klarowanego, w wersji budżetowej można go zastąpić olejem rzepakowym.


SKŁADNIKI

  • 500 g mąki

  • 120 ml mleka

  • 60 g cukru

  • 100 g masła

  • 7 jaj

  • 20 g drożdży

  • konfitura

  • olej do smażenia

Podgrzać mleko do temperatury pokojowej. Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru i ciepłym mlekiem. Odstawić na 10 minut. Następnie dodać 5 żółtek, 2 całe jajka, 100 g miękkiego masła i wyrobić ciasto, jeżeli ciasto zanadto się klei, można lekko podsypać mąką formując kulę. Zostawić na 1-1,5 h do wyrośnięcia. Pięścią zbić ciasto i krótko wyrabiać. Ciasto podzielić na kawałki po ok 50 g, nałożyć w środek konfiturę, skleić i uformować pączki. Odstawić je do wyrośnięcia na 25 minut. Smażyć z dwóch stron.

WEGAŃSKA WERSJA

  • 500 g mąki

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 90 g cukru

  • 50 ml oleju

  • 300 ml napoju sojowego

  • 2 łyżki wódki

  • 44 g drożdży

Na początek zrobić zaczyn: drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym napojem sojowym. Odstawić aż zaczną pracować i się pienić. Następnie dodać resztę składników i wyrobić ciasto, nie przejmować się, że jest lepiące i kleiste, można lekko podsypać mąką formując kulę i odstawić na 1,5 h do wyrośnięcia. Następnie pięścią zbić ciasto i krótko wyrobić. Formować pączki i odstawić je do wyrośnięcia na 25 minut. Smażyć na oleju rzepakowym z obu stron.

71 wyświetlenia0 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie