mecyje mecyje
#272 Nadziewane kalarepki

4 małe kalarepki
2 złote cebule
ok 110 g masła
30 g grzybów
2 łyżki bułki tartej
2 jajka
1/2 szklanki śmietany 18%
sól
Obrać 4 kalarepki, gotować aż zmiękną i wydrążyć. W międzyczasie pokroić na
kawałki dwie hiszpańskie cebule, podsmażyć na maśle, dodać: 30 gramów ugotowanych
grzybów, trochę soli i przemielić przez maszynkę. Teraz wymieszać to z 2 łyżkami bułki
tartej, 40 gramami masła i 2 surowymi jajkami, faszerować tym wydrążone kalarepki.
Wyłożyć w naczyniu 50 gramów masła i faszerowane kalarepki, porządnie zakryć i wstawić
do piekarnika na ½ godziny. Następnie polać połową szklanki śmietany i ponownie wstawić
do piekarnika na 20 minut.