• mecyje mecyje

#271 bakłażany nadziewane ryżem

Zaktualizowano: 13 wrz 2020



Przepis oryginalny:

Wydrążyć bakłażany, masę dobrze wymieszać z podsmażoną na oleju cebulą, zieloną pietruszką, ugotowanym jajkiem, koperkiem, szczyptą soli i pieprzu. Wszystko posiekać za pomocą tasaka a następnie dodać: ugotowany ryż, surowe jajko i olej. Wypełnić bakłażany powstałą masą, ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, polać oliwą i wstawić do piekarnika na pół godziny.

Serwować do stołu polane sosem pomidorowym.



SKŁADNIKI:


2 bakłażany

0,5 szklanki ryżu

1 cebula

olej

zielona pietruszka

koperek

2 jajka

oliwa z oliwek

sól i pieprz


SPOSÓB WYKONANIA:


Przekroić 2 bakłażany na pół i wydrążyć ostrożnie miąższ. Ugotować 1 jajko na twardo. Następnie pokroić w kostkę cebulę i podsmażyć ją na oleju. Dodać usmażoną cebulę do wydrążonego wcześniej miąższu bakłażanów, następnie dodać garść posiekanej pietruszki, koperku, pokrojone ugotowane wcześniej jajko, sól i pieprz i wszystko razem drobno posiekać. Pół szklanki ryżu ugotować w osolonej wodzie. Następnie gotowany ryż połączyć z posiekaną masą, dodać surowe jajko i olej, by masa stała się zwarta i lepka. Wypełnić bakłażany powstałą masą, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać oliwą i wstawić do piekarnika na 30 min, żeby się zarumieniły.




177 wyświetlenia0 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie