mecyje mecyje
#26 sałatka jabłkowa
Zaktualizowano: 23 cze 2020

Pokroić na małe kawałeczki pół kilo surowych jabłek, dwa kiszone ogórki i dwa jajka na twardo. Następnie wziąć jeden surowy seler i utrzeć go na tarce do buraków. Wszystko to przemieszać z majonezem prowansalskim (majonez; przepis pierwszy).
Podawać do stołu z pokrojoną na małe kawałeczki hiszpańską cebulą.
SKŁADNIKI
½ kg jabłek (polecam ligol)
2 kiszone ogórki
2 jajka
1 mały seler
5 łyżek majonezu
1 złota cebula
Przygotować majonez wg przepisu #1, jajka ugotować na twardo (8-10min od momentu wrzenia wody). Jabłka pokroić w zapałkę, ogórki i cebulę w drobną kostkę, seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko dokładnie wymieszać.

WEGAŃSKA WERSJA
½ kg jabłek (polecam ligol)
2 kiszone ogórki
6 łyżek białej fasoli (z puszki lub gotowanej)
1 mały seler
5 łyżek majonezu
1 złota cebula
Przygotować majonez wg przepisu #1, przygotować fasolę (jeżeli chcesz gotować fasolę, trzeba ją namoczyć dzień wcześniej, wylać wodę z moczenia, wlać świeżą, zagotować i zostawić do ostygnięcia w wodzie w której się gotowała). Jabłka pokroić w zapałkę, ogórki i cebulę w drobną kostkę, seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko dokładnie wymieszać.
