• mecyje mecyje

#26 sałatka jabłkowa

Zaktualizowano: 23 cze 2020



Pokroić na małe kawałeczki pół kilo surowych jabłek, dwa kiszone ogórki i dwa jajka na twardo. Następnie wziąć jeden surowy seler i utrzeć go na tarce do buraków. Wszystko to przemieszać z majonezem prowansalskim (majonez; przepis pierwszy).

Podawać do stołu z pokrojoną na małe kawałeczki hiszpańską cebulą.


SKŁADNIKI

  • ½ kg  jabłek (polecam ligol)

  • 2 kiszone ogórki

  • 2 jajka

  • 1 mały seler

  • 5 łyżek majonezu

  • 1 złota cebula

Przygotować majonez wg przepisu #1, jajka ugotować na twardo (8-10min od momentu wrzenia wody). Jabłka pokroić w zapałkę, ogórki i cebulę w drobną kostkę, seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko dokładnie wymieszać.




WEGAŃSKA WERSJA

  • ½ kg  jabłek (polecam ligol)

  • 2 kiszone ogórki

  • 6 łyżek białej fasoli (z puszki lub gotowanej)

  • 1 mały seler

  • 5 łyżek majonezu

  • 1 złota cebula

Przygotować majonez wg przepisu #1, przygotować fasolę  (jeżeli chcesz gotować fasolę, trzeba ją namoczyć dzień wcześniej, wylać wodę z moczenia, wlać świeżą, zagotować i zostawić do ostygnięcia w wodzie w której się gotowała). Jabłka pokroić w zapałkę, ogórki i cebulę w drobną kostkę, seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko dokładnie wymieszać.



93 wyświetlenia0 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie