mecyje mecyje
#212 Opiekany kugel
Zaktualizowano: 23 cze 2020

Wymieszać szklankę bułki tartej z 3 łyżkami mąki, 100 gramami rodzynek, 3 łyżkami cukru, odrobiną cynamonu, cienko startą skórką z jednej cytryny, 20 gramami pokrojonych słodkich migdałów, jednym pokrojonym na kawałki jabłkiem, jedną łyżką kaszy manny, 120 gramami masła i połową szklanki przegotowanej wody. Później wbić dwa jajka i ponownie wymieszać.
Rozsmarować masło w naczyniu na kugel, posypać bułką tartą, wyłożyć masę, wstawić do garnka z wodą i trzymać w piekarniku aż zbrązowieje.
SKŁADNIKI
1 szklanka bułki tartej + łyżka do oprószenia formy
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
1 łyżka kaszy manny
120 g masła + kilka gram do smarowania formy
1/2 szklanki przegotowanej wody
2 jajka
100 g rodzynek 20 g płatków migdałów
1 jabłko
skórka starta z 1 cytryny
Na małym ogniu roztopić masło, przestudzić. Jabłko pokroić w drobną kostkę. Migdały posiekać. Przygotować naczynia do zapiekania, wyłożyć papierem, lub posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. W misce wymieszać mąkę z bułką, cukrem i kaszą, dodać masło, wodę i jajka, wymieszać. Do masy dodać migdały, rodzynki, jabłko i skórkę z cytryny. Wylać do foremek, zapiekać w 180 st ok. 40 min.
WERSJA WEGAŃSKA
1 szklanka bułki tartej + łyżka do oprószenia formy
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
100 g rodzynek
20 g migdałów
1 jabłko
1 łyżka kaszy manny
120 g margaryny Alsan lub Naturli + kilka gram do smarowania formy (temperatura pokojowa)
1/2 szklanki przegotowanej wody
skórka starta z 1 cytryny
120 ml napoju sojowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka mąki kukurydziane
Zamiast jaj przygotować lepiszcze z mleka sojowego, soku z cytryny i mąki. Wszystkie składniki dobrze rozmieszać w rondelku i zagotować co jakiś czas mieszając, by nie powstały grudki, ostudzić.
Jabłko pokroić w drobną kostkę. Migdały posiekać. Przygotować naczynia do zapiekania, wyłożyć papierem, lub posmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. W misce wymieszać mąkę z bułką, cukrem i kaszą, dodać margarynę, wodę i zawiesinę, wymieszać. Do masy dodać migdały, rodzynki, jabłko i skórkę z cytryny. Wylać do foremek, zapiekać w 180 stopniach ok 40 min.