• mecyje mecyje

#212 Opiekany kugel

Zaktualizowano: 23 cze 2020



Wymieszać szklankę bułki tartej z 3 łyżkami mąki, 100 gramami rodzynek, 3 łyżkami cukru, odrobiną cynamonu, cienko startą skórką z jednej cytryny, 20 gramami pokrojonych słodkich migdałów, jednym pokrojonym na kawałki jabłkiem, jedną łyżką kaszy manny, 120 gramami masła i połową szklanki przegotowanej wody. Później wbić dwa jajka i ponownie wymieszać.

Rozsmarować masło w naczyniu na kugel, posypać bułką tartą, wyłożyć masę, wstawić do garnka z wodą i trzymać w piekarniku aż zbrązowieje.


SKŁADNIKI

  • 1 szklanka bułki tartej + łyżka do oprószenia formy

  • 3 łyżki mąki

  • 3 łyżki cukru

  • 1 łyżka kaszy manny

  • 120 g masła + kilka gram do smarowania formy

  • 1/2 szklanki przegotowanej wody

  • 2 jajka

  • 100 g rodzynek 20 g płatków migdałów

  • 1 jabłko

  • skórka starta z 1 cytryny

Na małym ogniu roztopić masło, przestudzić. Jabłko pokroić w drobną kostkę. Migdały posiekać. Przygotować naczynia do zapiekania, wyłożyć papierem, lub posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. W misce wymieszać mąkę z bułką, cukrem i kaszą, dodać masło, wodę i jajka, wymieszać. Do masy dodać migdały, rodzynki, jabłko i skórkę z cytryny. Wylać do foremek, zapiekać w 180 st ok. 40 min.


WERSJA WEGAŃSKA

  • 1 szklanka bułki tartej + łyżka do oprószenia formy

  • 3 łyżki mąki

  • 3 łyżki cukru

  • 100 g rodzynek

  • 20 g migdałów

  • 1 jabłko

  • 1 łyżka kaszy manny

  • 120 g margaryny Alsan lub Naturli + kilka gram do smarowania formy (temperatura pokojowa)

  • 1/2 szklanki przegotowanej wody

  • skórka starta z 1 cytryny

  • 120 ml napoju sojowego

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 1 łyżka mąki kukurydziane

Zamiast jaj przygotować lepiszcze z mleka sojowego, soku z cytryny i mąki. Wszystkie składniki dobrze rozmieszać w rondelku i zagotować co jakiś czas mieszając, by nie powstały grudki, ostudzić.

Jabłko pokroić w drobną kostkę. Migdały posiekać. Przygotować naczynia do zapiekania, wyłożyć papierem, lub posmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. W misce wymieszać mąkę z bułką, cukrem i kaszą, dodać margarynę, wodę i zawiesinę, wymieszać. Do masy dodać migdały, rodzynki, jabłko i skórkę z cytryny. Wylać do foremek, zapiekać w 180 stopniach ok 40 min.

57 wyświetlenia0 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie