• mecyje mecyje

#19 sałatka z czerwonej kapusty

Zaktualizowano: 18 cze 2020



Przepis oryginalny:


Poszatkować i ugotować w niewielkiej ilości wody, pół kilo czerwonej kapusty,

odcedzić ją z wody i wlać do środka sok z 2 dwóch cytryn, dodać 50 gram ugotowanej

fasoli (bobu) i pokroić: 2 kiszone ogórki, 3 antonówki, 4 jajka na twardo, trochę posolić,

dodać 2 łyżki cukru- wszystko razem pomieszać i polać 150 gramami oliwy lub majonezem.

(przepis na majonez znajdziecie tutaj: https://www.mecyje.eu/post/1-majonez-prowansalski)

SKŁADNIKI

1/2 kg czerwonej kapusty

2 cytryny

50 g ugotowanej fasoli lub fasoli z puszki

2 kiszone ogórki

3 jabłka(najlepiej antonówki)

4 jajka

2 łyżki cukru

150 g oliwy lub majonezu

(przepis na majonez znajdziecie tutaj: https://www.mecyje.eu/post/1-majonez-prowansalski)

SPOSÓB WYKONANIA

1/2 kg czerwonej kapusty posiekać drobno na wiórki, i ugotować w niewielkiej ilości wody, gdy zmięknie, odcedzić wodę, przełożyć do innego naczynia i wlać sok wyciśnięty z 2 cytryn. W międzyczasie ugotować 4 jaja na twardo. Do kapusty dodać ugotowaną fasolę lub fasolę z puszki, następnie pokroić kiszone ogórki, jabłka, dodać cukier i pokrojone w kostkę ugotowane jajka. Całość wymieszać i polać oliwą, lub samodzielnie przygotowanym majonezem.



79 wyświetlenia0 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie