mecyje mecyje
#19 sałatka z czerwonej kapusty
Zaktualizowano: 18 cze 2020

Przepis oryginalny:
Poszatkować i ugotować w niewielkiej ilości wody, pół kilo czerwonej kapusty,
odcedzić ją z wody i wlać do środka sok z 2 dwóch cytryn, dodać 50 gram ugotowanej
fasoli (bobu) i pokroić: 2 kiszone ogórki, 3 antonówki, 4 jajka na twardo, trochę posolić,
dodać 2 łyżki cukru- wszystko razem pomieszać i polać 150 gramami oliwy lub majonezem.
(przepis na majonez znajdziecie tutaj: https://www.mecyje.eu/post/1-majonez-prowansalski)
SKŁADNIKI
1/2 kg czerwonej kapusty
2 cytryny
50 g ugotowanej fasoli lub fasoli z puszki
2 kiszone ogórki
3 jabłka(najlepiej antonówki)
4 jajka
2 łyżki cukru
150 g oliwy lub majonezu
(przepis na majonez znajdziecie tutaj: https://www.mecyje.eu/post/1-majonez-prowansalski)
SPOSÓB WYKONANIA
1/2 kg czerwonej kapusty posiekać drobno na wiórki, i ugotować w niewielkiej ilości wody, gdy zmięknie, odcedzić wodę, przełożyć do innego naczynia i wlać sok wyciśnięty z 2 cytryn. W międzyczasie ugotować 4 jaja na twardo. Do kapusty dodać ugotowaną fasolę lub fasolę z puszki, następnie pokroić kiszone ogórki, jabłka, dodać cukier i pokrojone w kostkę ugotowane jajka. Całość wymieszać i polać oliwą, lub samodzielnie przygotowanym majonezem.