• mecyje mecyje

#120 niby ryba zrobiona z warzyw

Aktualizacja: 18 cze 2020

Przemielić przez maszynkę ugotowaną główkę kalafiora, 3 jajka na twardo, pół kilo podsmażonej na maśle cebuli, 2 surowe cebule, jeden surowy i jeden ugotowany seler. Następnie dodać: szklankę bułki tartej, 100 gramów zamoczonego w mleku biszkoptu, 150 gramów roztopionego masła, 4 jajka, odrobinę soli, pieprz i wszystko razem dobrze wymieszać. Uformować z tego kawałeczki ryby, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na maśle. Później wkroić do garnka 3 cebule, wyłożyć 80 gramów masła, położyć przygotowaną rybę i wstawić do piekarnika na 25 minut.

Podczas podawania do stołu polać sosem chrzanowym lub jeść po prostu z chrzanem.


To danie zwaliło nas z nóg. Przybierając formę nie cieszącego się zbyt dużą popularnością gefilte fisz, skrywa głębię umamicznego smaku. Wspaniały substytut rybnego dania, zaś wybór która wersja, roślinna czy wegetariańska jest lepsza do dziś pozostaje nierozstrzygnięty. Biszkopt wspomniany w przepisie, pochodzący prawdopodobnie z resztek ciasta, zamieniłyśmy na łatwiej dostępny chleb.Podczas smażenia i pieczenia trzeba uważać, delikatne kotleciki mają luźną konsystencję i lubią się rozpadać. Warto jednak poświęcić im nieco cierpliwości, gdyż smak wynagradza wszelki trud 🙂


SKŁADNIKI

  • 7 jaj

  • 1,2kg cebuli

  • 2 niewielkie selery

  • 1 średni kalafior

  • 100 g suchego pieczywa (najlepiej pszenno żytni bez ziaren)

  • 230 g masła +masło do smażenia

  • 3 szklanki bułki tartej

  • 1 szklanka mleka

  • sól, pieprz

SPOSÓB WYKONANIA

W osobnych garnkach ugotować główkę kalafiora podzieloną na mniejsze różyczki i jeden seler, pozostawić na sicie do ostygnięcia. 0,5 kg cebuli pokroić w pióra i usmażyć na złoto na 150 g masła . Ugotować na twardo 3 jaja. Surowy seler i 2 surowe cebule zetrzeć na drobnych oczkach. Przemielić dobrze kalafiora, ugotowanego i surowego selera, podsmażoną i surową cebulę oraz ugotowane na twardo jajka. Następnie dodać: 1 szklankę bułki tartej, 100 g rozmoczonego w szklance mleka i odciśniętego chleba i 4 jaja. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać i formować niewielkie „rybki”, obtaczać w bułce tartej i smażyć na maśle. Pozostałą cebulę pokroić w pióra ułożyć w brytfance posmarowanej 80 g masła, na wierzchu układać usmażone „rybki”. Zapiekać w 180 stopniach przez 25 minut.



WERSJA WEGAŃSKA (przepis na 4 porcje) 

  • 1 główka kalafiora

  • 3/4 szklanki czerwonej lub żółtej soczewicy

  • 1/2 kg cebuli + 2 szt.

  • 2 selery

  • 2 szklanki bułki tartej

  • 100 g suchego chleba

  • 1 szklanka napoju sojowego

  • 2 miarki jajka vEGGs

  • sól, pieprz

  • 2 liście alg nori (opcjonalnie)

  • 150 g oleju kokosowego

SPOSÓB WYKONANIA

W osobnych garnkach ugotować główkę kalafiora podzieloną na mniejsze różyczki i jeden seler. Następnie ugotować 3/4 szklanki soczewicy w w 1,5 szklanki wody, aż do wchłonięcia całego płynu, i odstawić do ostudzenia. Przemielić dobrze soczewicę, kalafiora, ugotowanego i surowego selera i 0,5 kg podsmażonej cebuli. Natępnie dodać: bułkę tartą, olej kokosowy (roztopiony), 100 g rozmoczonego w szklance i odciśniętego chleba, 2 miarki jajka vEEGs przygotowanych według receptury na opakowaniu i dla uzyskania charakterystycznego smaku, 2 pokruszone liście nori. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać i formować niewielkie kawałki łyżką, obtaczać w bułce tartej i układać w brytfance wysmarowanej olejem rzepakowym i wyłożonej cebulą pokrojoną w pióra. Zapiekać w 180 stopniach 25 minut.

146 wyświetlenia0 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie