• mecyje mecyje

#1 majonez (prowansalski)

Aktualizacja: 8 cze 2020

#1 majonez (prowansalski)

5 jaj

250ml oleju

1 cytryna

sól, cukier

Włożyć do miski dwa ugotowane i trzy surowe żółtka, posypać je odrobiną cukru i soli, dobrze utrzeć i wlewać łyżeczką po trochę oliwy, nieustannie ucierając żółtka przy pomocy długiej drewnianej łyżki, aż wchłonie się 250 ml oliwy. Podczas ucierania stopniowo wyciskać sok z jednej cytryny (do przygotowania większej porcji majonezu, można użyć większej ilości oliwy oraz soku z cytryny).

Majonez pasuje się do wszystkich sałatek.


MAJONEZ WEGAŃSKI

120 ml napoju sojowego

120 ml  oleju rzepakowego

½ łyżeczki czarnej soli Kala Namak

szczypta białego pieprzu (opcjonalnie)

½ łyżeczki musztardy

1 łyżka soku z cytryny lub łyżeczka octu jabłkowego

Do napoju sojowego dodać sok z cytryny/ocet jabłkowy, następnie zblendować aż powstanie piana. Dodać pozostałe składniki (oprócz oleju), zblendować. Olej wlewać cienkim strumieniem blendując całość, aż zgęstnieje. Odstawić na pół godziny do lodówki, żeby stężał.

44 wyświetlenia0 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie