mecyje mecyje
#1 majonez (prowansalski)
Zaktualizowano: 8 cze 2020

5 jaj
250ml oleju
1 cytryna
sól, cukier
Włożyć do miski dwa ugotowane i trzy surowe żółtka, posypać je odrobiną cukru i soli, dobrze utrzeć i wlewać łyżeczką po trochę oliwy, nieustannie ucierając żółtka przy pomocy długiej drewnianej łyżki, aż wchłonie się 250 ml oliwy. Podczas ucierania stopniowo wyciskać sok z jednej cytryny (do przygotowania większej porcji majonezu, można użyć większej ilości oliwy oraz soku z cytryny).
Majonez pasuje się do wszystkich sałatek.

MAJONEZ WEGAŃSKI
120 ml napoju sojowego
120 ml oleju rzepakowego
½ łyżeczki czarnej soli Kala Namak
szczypta białego pieprzu (opcjonalnie)
½ łyżeczki musztardy
1 łyżka soku z cytryny lub łyżeczka octu jabłkowego
Do napoju sojowego dodać sok z cytryny/ocet jabłkowy, następnie zblendować aż powstanie piana. Dodać pozostałe składniki (oprócz oleju), zblendować. Olej wlewać cienkim strumieniem blendując całość, aż zgęstnieje. Odstawić na pół godziny do lodówki, żeby stężał.